Uykusuzluğun Nedenleri Nelerdir?

Uykusuzluğun Nedenleri Nelerdir?
  • Basın Bülteni
  • 9 Kasım 2022 11:29
  • Uykusuzluğun Nedenleri Nelerdir? için yorumlar kapalı
  • 314
REKLAM ALANI

Uykusuzluk, kişinin dinlenmesine engel olan ve önlenemediğinde yaşam kalitesini düşüren bir rahatsızlıktır. Insomnia olarak da bilinen rahatsızlık, kişinin uykuya dalmasını engeller. Çok erken uyanmaya da neden olan bu problem, enerjinizi ve ruh hâlinizi olumsuz yönde etkiler. Birçok nedene bağlı olarak gelişebilen uykusuzluk, kişide şu durumlardan dolayı ortaya çıkabilir:

 

  • İlaç kullanımı
  • Fiziksel rahatsızlıklar
  • Gürültü, aşırı sıcak veya ışık
  • Uzun mesafeler arasındaki seyahatler sonrası yaşanan jetlag
  • Depresyon
  • Tiroid rahatsızlıkları
  • Psikolojik ve duygusal nedenler
  • Kronik stres

 

Kronik uykusuzluğun önüne geçebilmek için rahatsızlığın neden kaynaklandığını mutlaka öğrenmeli ve ona göre bir tedavi yöntemi uygulamalısınız. Tedaviye destek olabilmesi için uykuya dalma tekniklerini de öğrenebilirsiniz.

Uyku ve Stres Arasındaki Bağlantı Nedir?

Uyku ve stres arasındaki ilişki, “birbirlerine neden olma” durumuyla ifade edilebilir. Yani uykusuz kalmak, stresin artmasına neden olur. Stres ise uykuya dalmayı zorlaştırır. Strese neden olan faktörler, vücutta adrenalini artırarak nabzı yükseltir. Bu nedenle strese giren vücut, daha büyük bir tehditle karşılaşma düşüncesi içerisinde olduğundan uyumaktan kaçınır.

 

Strese sağlıklı bir şekilde tepki verildiğinde vücuttaki kortizol seviyesi hızla düşüşe geçer. Bu, stres faktörünün ortadan kalkmasıyla meydana gelen bir durumdur. Endokrin sisteminin verdiği bu tepki, merkezî sinir sistemindeki HPA adlı bölgede gerçekleşir. Stres tepkisinden etkilenen bu bölge, uyku düzenlenmesinde de görevlidir. HPA’daki stres kaynaklı aşırı hareketlilik REM uykusunu azaltır ve yatakta geçirdiğiniz süreyi kısaltır. Bu da uyku kalitesini düşürerek hafızayı zayıflatır ve uzun vadede daha fazla strese yol açar.

Uykusuzluğunuza Karşı 5 Nefes Yöntemi ile Tanışın!

Çağımız kronik problemlerinden biri olan uykusuzluğa yoğun tempolu iş hayatı, stres, alışkanlıklar, teknolojik cihazlar ve çeşitli rahatsızlıklar gibi birçok faktör neden olabilir. Doğru teknikleri öğrenip uyguladığınızda mışıl mışıl uyumanın hiç de zor olmadığını göreceksiniz. Daha zinde hissedebileceğiniz günler için uygulayabileceğiniz kolay uykuya dalma teknikleri şöyledir:

 

  • 4-7-8 Tekniği: 4 saniye boyunca burnunuzdan nefes alın. 7 saniye nefesinizi tutun. 8 saniyede nefesinizi verin. Uygulama sırasında diliniz damağınıza değmeli. Kaliteli bir uyku için bu işlemi 4 kez tekrarlayabilirsiniz.

 

  • Derin Diyafram Nefesi: Sağ elinizi göğüs boşluğuna yerleştirip diğerini de karnınızın üzerine alın. 3 saniye boyunca burundan nefes alın. Karnınız şişince nefesinizi 3 saniye tutun. Ardından tüm nefesi burundan 6 saniyede verin. Sonraki etaplarda 3-3-6 yerine 4-4-8 tekniğini deneyebilirsiniz.

 

  • Arı Nefesi: Burnunuzdan yumuşak ve derin bir nefes alın. Nefesinizi serbest bırakırken dişlerinizin arasındaki boşluktan yararlanın. Nefes verirken uğultulu ve arı vızıltısına benzeyen bir ses çıkarın.

 

  • Chandra Bhedana: Uykuya dalma teknikleri arasında ay solunumu olarak bilinen bu yöntem için baş parmağınızla sağ burun deliğinizi kapatmanız gerekir. Bu adımı uygularken sağ baş parmağınızı kullanmalısınız. Nefes alıp vermeye sadece sol taraftan devam etmeniz gereklidir.

 

  • Vücut Tarama: Uyku yogası olarak da bilinen yöntemde yatağınıza uzanın ve derin bir nefes alıp 3 saniye sonra ağır ağır bırakın. Birkaç tekrardan sonra dikkatinizi saçlarınızdan başlayarak ayaklarınıza doğru verin ve vücudunuzu gevşetin. Bedeninizin ağırlaştığını hissedin.

 

Yukarıda listelenen uykuya dalma teknikleri, yaşam standartlarınızı yükselterek daha dinamik bir hâle kavuşmanızı sağlar. Kaliteli bir hayat için uykuya dalma tekniklerini öğrenerek şifalanma yolunda kendinize yardımcı olabilirsiniz.

Breath Hub Nefes Egzersizleri ile Uykuya Dalmanın Kolay Yollarını Keşfedin!

Yaşamları nefes yoluyla dönüştüren ve daha iyi düzeylere getiren Breath Hub, kullanıcı dostu bir uygulamadır. Nefes Koçluk Federasyonu’nun, alanında uzman doktorların, psikologların ve psikiyatristlerin onayını alan Breath Hub’ı şifalanmak için tercih edebilirsiniz. Bilimsel olarak etkisi kanıtlanmış nefes egzersizlerini uygularken size rehber olan Breath Hub sayesinde uykuya dalma tekniklerini öğrenebilirsiniz. Bu teknikler sayesinde uykusuzluk problemlerinden kurtularak daha kaliteli bir yaşam standardına kavuşabilmeniz mümkündür. İyi nefes almanızı sağlayan uygulama, hayatınızı değiştirirken size rehberlik eder.

REKLAM ALANI
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ