Kennedy Suikasti

Kennedy Suikasti
REKLAM ALANI

Kennedy Suikasti

Amerika Birleşik Devletleri’nin 35. Başkanı Kennedy’ye suikast 22 Kasım 1963’te Dallas, Teksas’ta işlendi. Elm Sokağı’ndaki başkanlık konvoyunda karısı Jacqueline ile seyahat ederken bir tüfekle vurularak ölümcül şekilde yaralandı.

Suikast girişimini soruşturmak için özel olarak oluşturulmuş bir komisyon, cinayetin Lee Harvey Oswald tarafından işlendiği sonucuna vardı.

Bugün, soruşturmanın resmi sonuçları hakkında şüphe uyandıran birçok komplo teorisi var. Kamuoyu yoklamalarına göre, Amerikalıların %70’inden fazlası John F. Kennedy suikastının resmi sonucuna inanmıyor.

Kennedy suikasti hikayesi

Kennedy’nin Teksas’a gelişi, 1964’teki başkanlık seçim kampanyasının aşamalarından biriydi. Şehirdeki konvoy hareketinin rotasının Gizli Servis üyeleri tarafından geliştirildiğini belirtmek gerekir. Karısı Jacqueline politikacıyla birlikteydi.

O gün Dallas’ta hava açık ve sıcaktı ve bu nedenle başkanlık limuzini “Lincoln Continental üstü açılır arabanın” çıkarılabilir tavanı geriye atıldı. Bu aynı zamanda insanların Kennedy’nin hareketlerini şahsen gözlemleyebilmesi için de yapıldı.

John F.Kennedy’nin arabası sütunda dördüncü idi ve 4 motosikletçiye eşlik etti. Limuzinde istihbarat ajanları William Greer (sürücü) ve Roy Kellerman (sürücünün yanındaki koltukta), Kennedy’ler (arka koltuklarda) ve Teksas Valisi John Connally, karısı Nelly (ekstra orta koltuklarda) ile birlikte.

Ayrıca, güvenlik, delegasyon üyeleri ve muhabirler ile çok sayıda araba kullanıldı. Tüm yol boyunca, bir grup Amerikalı liderlerini görmek için toplandı. John F. Kennedy, yurttaşlarına sürekli gülümsedi ve el salladı.

Kortej, çatılardan, pencerelerden ve balkonlardan insanlar tarafından karşılandı. O gün, adam kurşun geçirmez bir yelek giymeyi ve ayrıca arabaya arkasına 2 koruma daha yerleştirmeyi reddetti.

12:30’da Kennedy, etrafı bir araba konvoyuyla Elm Sokağı’na gitti. Kortejin okul kitap deposunun binasını geçtiği anda, ilk atış çınladı. Kurşun John F. Kennedy’nin boynuna isabet etti ve mermi vücudunu delip geçerek valiyi yaraladı.

5 saniye sonra ikinci atış çaldı. Bu sefer, bir kurşun başkanın kafasına çarptı ve limuzinin iç kısmına beyin parçacıkları sıçradı. Bundan sonra sürücü hızlandı ve 5 dakika sonra yaralı Kennedy’yi kliniğe getirdi.

Ancak, alınan yaralanmalar ölücüldü ve sağlık görevlileri John F. Kennedy’nin tam 13:00’da öldüğünü bildirdi. Suikast girişiminden 1 saat 20 dakika sonra, polis Kennedy cinayeti şüphelisi olarak Lee Harvey Oswald gözaltına aldı.

CIA Kennedy Suikastinin neresinde

Soruşturmanın belirlediği gibi, Oswald silahını bıraktı ve hemen binayı terk etti. Bir sokakta yürürken, Patrolman J.D. Tippit tarafından durduruldu. Sonuç olarak, Lee onu öldürdü ve olay yerinden kaçtı. Şüpheli sinemada gözaltına alındı.

İlginç bir gerçek, Oswald’ın gençliğinde Marksizme düşkün olması ve SSCB’de uzun yaşamamış olmasıdır . Sorgulamalar sırasında, FBI ve CIA ile uzun süredir işbirliği yaptığı ortaya çıktı. Yine de, soruşturma komisyonunun sonuçlarında o kadar çok tutarsızlık ve tutarsızlık vardı ki, birçok Amerikalı Kennedy suikastının resmi versiyonuna inanmadı.

Gece kulübü müdürü Jack Ruby tarafından Lee Harvey Oswald’ın öldürülmesi, Amerikan halkı arasında daha da fazla şüphe uyandırdı. Jack, Kennedy’nin katilini, hapishaneye nakledilmek üzere karakolun bodrum katından geçirilirken vurdu. Tüm olaylar çevrimiçi olarak kanallarda yayınlandığı için çekimlere milyonlarca izleyicinin şahit olduğunu belirtmekte fayda var.

Ruby, eylemlerini başkanın intikamını almak ve Jacqueline Kennedy’yi cinayete tanık olarak mahkemeye gitme ihtiyacından kurtarmak istemesiyle açıkladı. Amerikan istihbarat teşkilatları 25.000’den fazla sorgulama gerçekleştirdi ve ayrıca olay yerindeki tüm olası video ve ses kayıtlarını inceledi.

Daha sonra Kennedy suikastına bir değil iki veya üç kişinin dahil olabileceği ortaya çıktı. Ayrıca toplam 5 (diğer kaynaklara göre 6) atış yapılabilirdi. Sunulan teorinin ana argümanı, merminin John F.Kennedy’nin başına çarptığı andır.

Tecrübeli atıcılar, Oswald’ın atış için seçtiğine inanılan pozisyonun kolluk kuvvetlerinin ve dolayısıyla başkanlık limuzininin “arkasında” olduğunu iddia ediyorlar. Ancak çekilen filmde Kennedy’nin kafasının bir kurşunla vurulduktan sonra yukarı ve sola doğru atıldığını açıkça görebilirsiniz.

Bu sadece, ölümcül atışın güneybatıdan değil, güneyden veya güneydoğudan ateşlendiği anlamına gelebilir. Polis ve istihbarat görevlilerinin kontrolü altında olmayan bu sektördü. Yetkililerin Kennedy suikastına ilişkin resmi sonuçlarını çürüten daha birçok gerçek var.

Daha sonraki yıllarda, suç dünyasından çeşitli şahsiyetler, cumhurbaşkanını ortadan kaldırmak için bir plan geliştirdiği iddia edilenlerin kendileri olduğunu belirtti. Politikacıların ortadan kaldırılmasında ana müşterinin CIA olduğu teorileri de ileri sürüldü. Ayrıca Kennedy cinayetini mafyadan sorumlu tutanlar da vardı.

Bunun nedeni, John F. Kennedy’nin başkanlığı sırasında, mafya dünyasının temsilcilerinin yaklaşık %800 oranında daha sık hesap sorulmaya başlamasıydı.

1994 yılında, bir polisin öldürülmesinden dolayı hapis yatan James Files, başkanın görevden alınmasını itiraf etti. Ona göre, gangster Charles Nicoletti’nin emriyle hareket etti.

2013 yılında, bir zamanlar Richard Nixon’un kişisel asistanı olan Amerikalı siyaset bilimci Roger Stone, “Kennedy’yi Öldüren Adam” adlı kitabında, Kennedy suikastıyla ilgili olarak Başkan Yardımcısı Lyndon Johnson’ı alenen suçladı. Kitapta yazar, kortejin önceden kararlaştırılan rotasını değiştirmede ısrar edenlerin Lyndon ve Vali Connally olduğunu ekledi.

İlginç bir gerçek şu ki, John F. Kennedy’nin öldürülmesinden hemen sonra Johnson, yolcu uçağında Amerikan halkına acilen bağlılık yemini etti. Yolsuzluk planlarına saplanmış olan Lyndon’ın yasal işlemlere çekilmemesi için üstün bir güç kazanması gerekiyordu.

21. yüzyıl ayrıca 2007 CIA ajanı Howard Hunt’ın otobiyografik kitabının da yayınlandı. Howard, Kennedy suikastının ana müşterisinin, bu konuda CIA ajanları tarafından desteklenen Lyndon Johnson olduğunu belirtti.

Ayrıca, gizliliği kaldırılmış belgelerin çoğunun, Kennedy suikastının gerçek nedeninin temeline inmeye yardımcı olacak ciddi boşluklar içerdiğini de düşündürmektedir. Cumhurbaşkanına düzenlenen suikast girişiminden sonra, takipçilerinden hiçbirinin soruşturma materyallerinin tamamen kaldırılmasına rıza göstermemesi ilginçtir.

John F. Kennedy suikastı hala geçen yüzyılın en büyük gizemlerinden biri olarak kabul ediliyor. Bugün itibariyle onlarca belgesel ve uzun metrajlı film çekildi, yönetmenleri Kennedy suikastının versiyonlarını kendilerine göre sundu. Belki gelecekte, 22 Kasım 1963 olaylarına ışık tutacak suikast girişimi hakkında yeni ayrıntılar öğreneceğiz.

 

REKLAM ALANI
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ