Üç Büyükşehir Belediye Başkanı’ndan Gençlerin Yaşanabilir Bir Gelecek İçin Verdikleri Mücadeleye Destek

Genç iklim aktivistlerinin, değişim ve dijital aktivizmin adresi Change.

Üç Büyükşehir Belediye Başkanı’ndan Gençlerin Yaşanabilir Bir Gelecek İçin Verdikleri Mücadeleye Destek
  • Gündem
  • 19 Ekim 2022 13:40
  • Üç Büyükşehir Belediye Başkanı’ndan Gençlerin Yaşanabilir Bir Gelecek İçin Verdikleri Mücadeleye Destek için yorumlar kapalı
  • 177
REKLAM ALANI

Genç iklim aktivistlerinin, değişim ve dijital aktivizmin adresi Change.org’da başlattıkları “İklim Acil Durumu İlan Edilsin” kampanyasına İstanbul, İzmir ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlarından destek geldi. Üç büyük şehrin belediye başkanları, #Karbon0Dünya1 pankartını imzalayarak gençlerin çağrısına yanıt verdiler.

 

Aşırı hava olaylarına karşı Avrupa'nın en kırılgan ülkesi olan ama aynı zamanda dünyada atmosfere en çok karbon salan on dördüncü ülke pozisyonundaki Türkiye’de “iklim acil durumu” ilan edilmesini, kararlı ve etkili bir iklim eylem planının katılımcı yollarla hazırlanmasını isteyen genç iklim aktivistleri, bu değişim taleplerini iletmek üzere farklı zamanlarda Ekrem İmamoğlu, Tunç Soyer ve Mansur Yavaş ile görüştüler.  Bu görüşmeler esnasında ise belediyelerin iklim eylem planlarını önceliklendirmesine ve hızlandırmasına dair sorularını ve taleplerini ilettiler. Küresel iklim grevlerine dair yer, yürüyüş ve etkinlik izinleri istediler. Kentlerde yaşayan gençlerin; belediyelerin çevre ve iklim alanında karar verme süreçlerine etkili, eşit ve anlamlı katılımlarının sağlanması için yapılabilecekleri konuştular.

 

Görüşmelerin ardından üç Büyükşehir Belediye Başkanı da gençlerin #Karbon0Dünya1 pankartını imzaladı ve Change.org’da karar verici profili açarak değişim için katkı sağlamaya hazır olduklarını gösterdiler.

 

“Geleceğe yaşanabilir bir nefes bırakmanın mümkün olduğunu biliyor; adımlarımızı bu inançla atıyoruz”

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, imza sayısı 40 bine yaklaşan İklim Acil Durumu kampanyasına şu yanıtı verdi: “Küresel iklim krizinin ne kadar büyük bir sorun olduğunun farkındayız. Gelecekte yaşanabilecek sorunların, tahıl ya da su savaşlarının, gıda krizinin, hatta temiz hava için verilecek mücadelenin… Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak; yatırımlarımızla Ankara’yı iklim dostu başkent haline getirmek için çalışıyoruz. Bugün atacağımız adımlar ve alacağımız önlemlerle, geleceğe yaşanabilir bir nefes bırakmanın mümkün olduğunu biliyor; adımlarımızı bu inançla atıyoruz. Genç kardeşlerimi, yaşanabilir bir gelecek için verdikleri bu mücadelede destekliyor ve yanlarında olduğumu bilmelerini istiyorum.”

 

“Gezegeni hasta ettik. İyileştirmek için hep birlikte mücadele edeceğiz”

2030'a kadar karbon salımlarını 40 azaltma hedefinde olduklarını açıklayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise verdiği yanıtta “Karbonsuz bir gelecek için gençlerin Karbon 0- Dünya 1 kampanyasına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olarak ben de destek veriyorum. Gezegenimiz 1,2 santigrat derece ısındı. Bu sorunla mücadele için doğayla uyumlu bir yaşamın mümkün olduğunu her yerde anlatmalıyız. Çünkü biz de doğanın bir parçasıyız. Doğanın bir parçası olduğumuzu idrak edip, merkeze kendimizi koymaktan vazgeçersek doğayla barışık bir hayatı yaşamaya başlarız. Biz tepeden baktık, doğayı istediğimiz gibi şekillendirip değiştirebileceğimizi düşündük ve onun üzerinde bir hakimiyet kurmaya kalktık. Gezegeni hasta ettik. İyileştirmek için hep birlikte mücadele edeceğiz. Aksi halde hiçbirimiz iyi olamayız,” dedi.

 

Gençler bütün belediye başkanlarına çağrı yapıyor

Genç iklim aktivistleri, görüşmelerinin ardından “Önemli şehirlerin belediye başkalarına mücadelemizi anlatıp desteklerini alsak da bu yeterli değil. Daha fazla karar vericinin sesimizi duyması, Türkiye’deki tüm belediyelerin ve belediye başkanlarının çağrımıza kulak vermesi için lütfen change.org/iklimacildurumu adresinde başlattığımız kampanyamızı paylaşmaya, yaygınlaştırmaya devam edin,” mesajı yayınladılar.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ