Klamidya nedir?

Klamidya nedir?
  • Sağlık
  • 31 Mayıs 2021 22:05
  • Klamidya nedir? için yorumlar kapalı
  • 613
REKLAM ALANI

Klamidya, tedavisi kolay, yaygın cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Tedavi edilmezse, klamidya bir kadının hamile kalmasını zorlaştırabilir.

Klamidya cinsel yolla bulaşan yaygın bir hastalıktır. Hem erkekler hem de kadınlar enfekte olabilir. Kadın üreme sistemine ciddi, kalıcı zarar verebilir ve hamile kalmayı zorlaştırabilir. Klamidya ayrıca potansiyel olarak yaşamı tehdit eden ektopik gebeliğe (rahim dışında gebelik) neden olabilir.

Klamidya nasıl yayılır?

Klamidya bulaşmış biriyle cinsel temas (vajinal, anal veya oral) yoluyla klamidya kapabilirsiniz. Partneriniz erkekse, boşalmasanız bile klamidya ile enfekte olabilirsiniz.

Daha önce tedavisini tamamladığınız klamidyanız varsa, yine de enfeksiyon kapabilirsiniz. Bu, klamidyası olan biriyle korunmasız cinsel ilişkiye girerseniz olabilir.

Hamileyseniz, doğum sırasında bebeğinize bulaşabilir.

Klamidya kapma riski nasıl azaltılır?

Enfeksiyondan kaçınmanın tek yolu prezervatif olmadan seks yapmamaktır.

Cinsel olarak aktifseniz, klamidya kapma riskinizi azaltmak için:

  • Güvenirliğine emin olduğunuz bir partnerle uzun vadeli, karşılıklı tek eşli bir ilişki sürdürmek;
  • Doğru şekilde her seks yaptığınızda lateks prezervatif kullanın.

Klamidya kapma riskim var mı?

Herkes korunmasız vajinal, anal veya oral seks yoluyla klamidya kapabilir. Bununla birlikte, cinsel olarak aktif gençler en büyük klamidya riski altındadır. Bunun nedeni gençlerin davranışları ve biyolojik faktörlerdir. Erkeklerle seks yapan eşcinseller, biseksüeller ve diğer erkekler de oral ve anal seks sırasında bulaştığı için klamidyaya yakalanma riski altındadır.

Bunu doktorunuzla dürüst ve açık bir şekilde konuşun. Klamidya veya diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar için test edilmeniz gerekip gerekmediğini sorun. 25 yaşın altında cinsel olarak aktif bir kadınsanız, her yıl klamidya testi yaptırmalısınız. 25 yaşın üzerindeyseniz ve yeni bir seks partneri, birden fazla partner veya cinsel yolla bulaşan bir cinsel partneriniz olması gibi risk faktörleriniz varsa, her yıl klamidya testi yaptırmalısınız. Eşcinseller, biseksüeller, erkeklerle ve hamile kadınlarla seks yapan diğer erkekler de klamidya için test yaptırmalıdır.

Hamilelikte Klamidya bebeği nasıl etkiler?

Hamileyseniz ve klamidyanız varsa, doğum sırasında bebeğinize bulaşabilirsiniz. Bu, yenidoğanda göz enfeksiyonuna veya zatürreye yol açabilir. Klamidya hastası olmak, erken doğum olasılığını da artıracaktır.

Hamileyseniz, doktorunuza ilk doğum öncesi ziyaretinizde klamidya testi yaptırmalısınız. Testler ve tedaviler sağlık sorunlarını önlemenin en iyi yoludur.

Klamidya olduğunuzu nasıl anlarsanız?

Klamidya hastalarının çoğunda hiçbir semptom görülmez. Semptomlarınız varsa, enfekte bir partnerle cinsel ilişkiye girdikten sonra birkaç hafta boyunca hiçbir şekilde ortaya çıkmayabilirler. Klamidya herhangi bir belirti vermese bile üreme sistemine zarar verebilir.

Belirtileri olan kadınlar şunları fark edebilir:

  • Olağandışı vajinal akıntı;
  • İdrar yaparken yanma hissi.

Erkeklerde belirtiler şunları içerebilir:

  • Penisten akıntı;
  • İdrar yaparken yanma hissi;
  • Bir veya her iki testisin ağrısı ve şişmesi (bu daha az yaygın olmasına rağmen).

Erkekler ve kadınlar ayrıca rektumun klamidyasını alabilirler. Bu, alıcı anal seks yoluyla veya başka bir enfekte bölgeden (vajina gibi) yayılarak gerçekleşir. Bu enfeksiyonlar genellikle hiçbir belirti vermemelerine rağmen şunlara neden olabilirler:

  • Rektal ağrı
  • Kanama.

Bu belirtilerden herhangi birini fark ederseniz veya eşinizde cinsel yolla bulaşan hastalık veya cinsel yolla bulaşan hastalık belirtileri varsa doktorunuzu görmelisiniz. Klamidya semptomları olağandışı ağrı, kötü kokulu akıntı, idrar yaparken yanma hissi veya dönemler arasında kanamayı içerebilir.

Doktorunuz klamidya olup olmadığınızı nasıl anlayacak?

Klamidya teşhisi için laboratuvar testleri vardır. Sağlık uzmanınız sizden idrar testi yaptırmanızı isteyebilir veya klamidya olup olmadığını kontrol etmek için pamuklu çubukla vajinanızdan bir parça alabilir (veya bunu yapmanızı isteyebilir).

Klamidya tedavi edilebilir mi?

Doğru tedavi ile klamidya tedavi edilebilir. Enfeksiyonunuzu iyileştirmek için doktorunuzun reçete ettiği tüm ilaçları almanız önemlidir. İlacı doğru şekilde almak enfeksiyonu iyileştirir ve gelecekte komplikasyon olasılığını azaltabilir. Klamidya ilaçlarınızı başkasına vermeyin.

Klamidya ile yeniden enfeksiyon sıklıkla oluşur. Eşiniz/partneriniz de tedavi görmüş olsa bile, tedaviniz bittikten yaklaşık üç ay sonra tekrar kontrol etmelisiniz.

Klamidya tedavisi gördükten ne kadar sonra seks yapabilirsiniz?

Siz ve partneriniz/partnerleriniz tedaviyi tamamlayana kadar seks yapmamalısınız. Doktorunuz tek doz bir ilaç reçete ederse, bu ilacı aldıktan sonra cinsel ilişkiye devam etmeden önce yedi gün beklemelisiniz. Doktorunuz yedi gün boyunca ilacı reçete ederse, sekse devam etmeden önce tüm dozları alana kadar beklemelisiniz.

Tedavi olmazsanız ne olur?

Klamidyanın neden olduğu ilk zarar genellikle fark edilmez. Bununla birlikte, klamidya ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Müdahale edilmemiş kadınlarda Chlamydia pelvik inflamatuar hastalığına neden olabilir. Rahim boşluğu ve fallop tüplerine (rahim yumurtalık döllenmiş yumurta taşıyan borular), pelvik inflamatuar yayılabilir. Pelvik inflamatuar hastalığı genellikle asemptomatiktir, ancak bazı kadınlar karın ve pelvik ağrı yaşayabilir. PİH başlangıçta semptomlara neden olmasa bile üreme sisteminizde kalıcı hasara neden olabilir. PİH, uzun süreli pelvik ağrıya, gebe kalamamaya ve ölümcül bir ektopik gebeliğe yol açabilir.

Erkekler nadiren klamidya nedeniyle sağlık sorunları yaşarlar. Bazen enfeksiyon, spermi testislerden uzaklaştıran kanala yayılarak ağrı ve ateşe neden olur. Nadir durumlarda, klamidya bir erkeğin çocuk sahibi olmasını engelleyebilir.

Tedavi edilmediği takdirde, klamidya, AIDS’e neden olan insan immün yetmezlik virüsünü (HIV) edinme veya bulaştırma riskini de artırabilir.

REKLAM ALANI
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ