Fırat Nehri Nerededir?
Fırat Nehri nereden doğar ve nereye dökülür, Fırat Nehri üzerindeki barajlar, Fırat Nehri hangi bölgededir.
Fırat Nehri, Doğu Anadolu’dan doğduktan sonra Türkiye topraklarını geçer, Suriye ve Irak topraklarının Basra Körfezi1 ne yakın yerde Dicle Nehri ile birleşerek Şattülarap adını alır.
Basra Körfezi’ne dökülür. Murat Nehri kaynağından hesap edildiği zaman uzunluğu 2700-2800 km..Fırat Nehri adını aldıktan sonraki boyu bazı kaynaklara göre 1700-2165 km. kadardır. Türkiye-Suriye sınırına kadar Murat Nehri kaynağından-olan uzunluğu ise 1100 km.’dir. Fırat Nehri’nin yağış alanı 125.500 km2 olup, Türkiye’nin en büyük kabul havzasına sahiptir.
Karasu’dan daha uzun olan Murat Nehri, Keban yakınlarında birleştikten sonra Fırat adını alır. Fırat Nehri’nin genişliği ve derinliği çeşitlilik gösterir. Bazı yerlerde akarsuyun genişliği 80-100 m. olmasına rağmen bazı yerlerde yüzlerce metreyi bulur. Bazı yerlerde birkaç m. olan derinliği bazı yerlerde 5-8 m.’ye ulaşır. Fırat Nehri’nin rejimi Türkiye’deki diğer akarsulara göre daha düzenlidir. Mart ile Haziran ayları arasında yavaş yavaş ka-barır. Temmuz ile Ocak ayları arasında çekilmiş olmasına rağmen yine de bol su akıtır. Urfa’nın Birecik ilçesi köprüsünde yapılan ölçmelerde; yıllık ortalama akım 830 m3/sn düşer,
Fırat, güney bölümünde vesınırımız dışında dağlardan uzaklaşır. Babil yukarısındaki Musayib’de genişliği 250 m. iken su kaybı nedeniyle daha aşağıda 50 m’ye iner. Derinliği ise 1 m’den az olur. Musayib’deki akım 4000 m3/sn’dir. Sonbaharda bu akım (Ekim’de) 400 m3/sn. düşer.
Fırat Nehri’nin en büyük değerlerinden biri, elektrik enerjisi elde etmek imkanlarının çokluğu, elverişli baraj yerlerinin bulunmasıdır. Fırat üzerindeki Keban Barajı, Türkiye, Ortadoğu ve Balkanlar’ın en büyük barajıdır.