Canonical URL Nedir, Ne İşe Yarar?
Dijital ortamlarda varlık her tür işletme için son derece önemlidir ve bunun için işletme özelinde belirlenmiş SEO stratejileri uygulanması gerekir. Atalay Sidar ve ekibinin hizmet verdiği Simur Digital sektörünün lider isimlerinden biri olarak tüm müşterileri için uygun SEO stratejilerini belirler. SEO stratejilerinin çok farklı adımlardan oluşan kapsamlı bir süreç olduğunun bilinciyle her bir adımın puzzle’ı en iyi şekilde tamamlaması için gerekli hazırlıkları tamamlar.
Web sayfaları işletmelerin ve markaların müşterileri ve hedef müşterileriyle bağlantı kurmasının en etkili yoludur. Ancak web sayfasının URL yapısı kullanıcının aradığı URL yapısıyla aynı olmazsa kullanıcının web sayfasını ziyaret etmesi söz konusu olmaz. Terim olarak giderek daha sık bir şekilde karşımıza çıkan canonical web sayfası içinde yer alan URL yapılarının basite indirgenmesi, standart bir düzene oturtulması ve karışıklıktan uzaklaştırılması anlamına gelir.
Web sayfalarını URL yapısı birbirinden farklı şekillerde bulunabilir. Web sayfası oluşturulurken seçilmiş olan link www, http ve https gibi eklentiler içerebileceği gibi ana sayfaya ulaşma amacıyla /home.asp, /index.html gibi eklentilere sahip olması mümkündür. Bu durum ziyaretçiler için de arama motoru botları için de karışıklıklara neden olabilir. Canonical URL ile birlikte bu web sayfalarının seçilmiş bir URL altında toplanması sağlanır. Bu sayede internet kullanıcısı hangi URL biçimini yazdığından bağımsız olarak doğrudan ilgili sayfaya ulaşması sağlanır.
Canonical Form Nedir?
Bir web sitesine ait değiştirilmiş formatlarla 15 ila 20 web sitesinin oluşturulması mümkündür. Bu durumda ulaşılmak istenilen web sitesi ve arama motoru açısından ciddi sorunlarla karşılaşılması mümkün olur. Tüm bu biçimlerde yazılan ancak tek bir web sitesine ulaşılmasını amaçlayan URL’lerin bir araya toplanması ve tek bir sayfaya yönlendirilmesi sayesinde oluşması olası. Karışıklık önlenebilir. Bu işlem sonucunda URL yapıları Canonical forma getirilir.
Bir web sitesine ulaşılması amacıyla en kısa ve pratik yol her zaman için web sayfasını doğrudan tarayıcıda kullanmaktır. Ne yazık ki aranılan web sitesi tarayıcıya doğru yazılsa da bazı zamanlarda ulaşılamaması riski vardır. Bu durumun nedeni o web sayfasının Canonical etiketi olmamasıdır.
Web sayfasında Canonical etiketi kullanılmasının faydaları şu şekilde sıralanabilir:
- Web sayfasındaki URL karmaşası ortadan kaldırılmış olur. Bu sayede web sitesinin ismiyle oluşturulmuş URL yapılarının bir araya toplanması ve sade bir biçime getirilmesi sağlanır.
- Ziyaretçiler web sitelerine kolayca ulaşır. Çünkü ziyaretçiler genellikle URL yapısına değil web sayfasının ismine odaklanır. Canonical etiketi kullanılmadığı durumlarda ziyaretçiler web sayfalarını yalnızca ismiyle bulamaz. Bu durumda pek çok ziyaretçi web sayfasına ulaşamadan geri döner.
- Arama motorunda meydana gelen karışıklık dolayısıyla karşılaşılabilecek kopya uyarısı da ortadan kaldırılmış olur.
Canonical Link Neden Önemlidir?
Herhangi bir web sitesinde iç ve dış kaynaklı karışıklıklar yaşanması riski vardır. Bunların başında e-ticaret sitelerinde stokların bitmesi halinde ürüne girildi zaman müşterilerin karşılaştığı 404 not found hatası gelir. Diğeri ise web sitesine ulaşılmak istenildiğinde karşılaşılan 404 not found hatası olmaktadır. Her iki hatanın da altında yatan neden canonical link ile yönlendirilmiş bir sayfa olmamasıdır. Yani web sayfasında canonical link uygulanmadığı takdirde her şey tek bir yoldan oluşur ve bunun sonucunda ziyaretçiler sıklıkla 404 not found gibi hatalarla karşılaşırlar.
Canonical Nasıl Kullanılır?
Web sayfalarında doğru bir Canonical kullanılmasına ilişkin temel kurallar vardır. Bu kurallar şu şekilde sıralanabilir:
- URL kullanılırken mutlak URL’ler kullanılmalıdır.
- URL’ler mutlaka küçük harf kullanılarak yazılmalıdır.
- URL’lere uygun domain sürümünün kullanılması gerekir. SSL’li ya da SSL’siz domainlerin URL’i farklı şekillerde Canonical hale getirilmelidir.
- Yalnızca bir adet Canonical URL kullanılmalıdır. Eğer birden fazla sayıda Canonical URL kullanılırsa Google her ikisini de yok sayar.
- Kendinden referansı bulunan Canonical URL’ler kullanılması önemli olmakla birlikte zorunlu bir durum değildir.
Yanlış Canonical Kullanılırsa Ne Olur?
Canonical kullanımı sırasında sık yapılan bir takım hatalar vardır. Bu hataların farklı sonuçlara neden olması söz konusudur.
- Bir makale birkaç sayfa ile yayımlandığında canonical kullanılması beklenilen durumu oluşturmaz. Her sayfa farklı bir bilgi içerdiğinden canonical ile dizin oluşturulamaz. Bu durumda ilk sayfadan başkasının görülmesi mümkün olmayabilir. Bu da makalenin yarım kalmasına neden olabilir.
- Sık karşılaşılan diğer bir durum yanlış URL girilmesidir. Bu nedenle mutlak linklerin nasıl girileceğine özen gösterilmelidir. Söz konusu hatanın yapıldığı durumlarda arama motorunda girilen diğer URL’ler bulunamayacağından canonical URL işlemi başarısız olur.
Web sayfaları için ihtiyaç duyulan SEO çalışmasında öncelikle ihtiyaç duyulan çalışmanın canonical mı yoksa 301 yönlendirmesi mi olduğuna ilişkin karar verilmesi gerekir. Web sayfasının SSL’e sahip olup olmadığına dikkat etmek ve yönlendirme kodlamasını buna uygun olacak şekilde yapmak çok önemlidir. Ayrıca tüm web sayfalarının bağlanacağı bir URL seçilmelidir.
Web sayfasında gerçekleştirilecek SEO çalışmaları hakkında uzman desteği almak isterseniz siz de vakit geçirmeden Simur Digital ile iletişime geçebilirsiniz.