Penguenler Hakkında Bilgi

Penguenler nasıl hayvanlardır? Penguenlerin yaşam koşulları, beslenmesi, üremesi, özellikleri hakkında bilgi.

Omurgalı hayvanlardan kuşlar sınıfının, penguenler takımının bir familyasıdır. Büyük, uçamayan kuşlardır. Bacak kemikleri yönünden bütün diğer kuşlardan ayrılırlar. Bacakları çok geride ve kuyruk kısmına yakın olduğu için ayakta duruyormuş gibi dik durabilirler. Ayaklarında dört parmak vardır. Bunlardan üçünün arasında perde bulunur. Kanatları ince, uzun ve tüysüzdür. Yüzgece benzeyen bu yassı kanatları uçmaya yaramaz, ama yüzmek için elverişlidir. Penguenlerin sadece omuz eklemleri hareket eder.

penguenDirsek eklemleri genellikle hareketsizdir. Kuyrukları kısadır ve hayvan dinlenirken, yani ayakları üzerinde durur vaziyetteyken, gövdenin ağırlığının büyük kısmını taşır. Kuyrukta, üzerinde tüy bulunmayan, ok gibi uzantılar vardır. Gövdenin geri kalan kısmı, birbiri üzerine binen pula benzer tüylerle kaplıdır. Penguenlerin iskeleti de diğer kuşlarınkinden ayrılır; çünkü kemiklerinin içi boş değildir. Kafaları oldukça ufaktır. Keskin gagaları, iri ve uzun olur. Dilleri, boğaza doğru uzanan diken gibi sivri çıkıntılarla kaplıdır.

Penguenler, çok iyi yüzerler. Sadece Güney Yarım küresinde yaşarlar. En çok yaşadıkları yerler, Antartika, Güney Avustralya, Güney Afrika, Güney Amerika ve Yeni Zelanda’dır. Penguenlerin başlıca yiyeceği balıktır, kabuklu deniz hayvanlarını da yerler. Eylül ve Ekim aylarındaki çiftleşme mevsiminde, binlerce kuştan meydana gelen gruplar halinde kıyılara göç ederler. Kıyıya gelince, dişi penguen, kumu ya da karı kazarak bir çukur açar ve bu çukura bir veya iki yumurta bırakır. Kuluçkaya yatmadan önce, bu yumurtaları ayağının üzerine yerleştirir; böylelikle, gövdenin alt kısmındaki tüyler, yumurtaları korumuş olur. Kuluçka devresi, sekiz haftaya kadar sürer. Yavrular çok cılız olurlar, uzun süre bakım isterler. Bunların gövdeleri kalın, fakat kısa tüylerle terinin yüksekliği 1 m. kanatları 35 cm’dir. Patagonya, Antartika, Falkland adaları, Güney Georgia ve Küçük Antarktik adalarında yaşar.