Meteoroloji neyi inceler, Meteoroloji bilimi tarihi, Meteoroloji hakkında bilgi.
Atmosfer içinde gerçekleşen sıcaklık değişmeleri, yel, yıldırım, yağmur, dolu gibi olayları inceleyen ilim dalı. Geçmişte yeryüzünün hareketleri (depreptler) ile deniz hareketleri de meteorolojinin kapsamına girmişse de, bugün, bunlar ayrı ayrı ilim dallarında incelenmektedir.
Atmosfer olaylarının dağılımı ele alındığında, meteoroloji fiziki coğrafyanın, olayların niteliği eie alındığında da jeofiziğin bir bölümü olarak kabul edilmektedir. Birinci durumda, yeryüzünün çeşitli kesimlerindeki,çeşitli atmosfer durumları söz konusu olduğunda meteorolojiye klimatolojiveya iklim bilimi adı da verilir. Bazen bu iki ad eş anlamlı olarak kullanılır. Atmosferin litosfer (taşküre) ve hidrosfer (sularküresi) ile ilişkisi bulunmayan durumlar sözkonusu olduğunda meteorolojiye aeroloji veya hava ilmi adı verilir.
Meteoroloji atmosfer olaylarını yalıtarak ele alır ve böylelikle onların özüne, sebeplerine ve sonuçlarına varır ve bir sınıflandırma meydana getirir. Sinoptikmeteoroloji denen bölüm, belirli bir meteorolojik durumu,.yeryüzünün belli bir kesiminde ele alır. Meteorolojinin öteki önemli bölümleri tarım meteorolojisi ve biyometeorolojidir. Bunlar meteorolojinin ana ko-. nusu olan atmosfer olaylarının etkisi altında kalan olay ve meseleleri ele alırlar.
Meteorolojinin en çok bilinen amaçlarından biri havanın nasıl olacağının kestirilmesidir. Bunda, elden geldiği kadar kesinliğe varabilmek için, ele alınan bölgeye dağıtılmış meteoroloji gözlem yerlerinin elde ettiği verilere başvurulur. Bu veriler bir merkezde toplanır. Merkez, verileri değerlendirir ve durumun genel bir görünüşünü çıkarır.
Tek bir merkez birbirine bitişik kesimler ya da yeryüzünün genişçe bir parçası konusunda aynı verileri elde edebilirse, incelenen bölgenin yalnız o andaki durumunu bildirmekle kalmaz, aynı zamanda gelecekte sınırlı bir süre içindeki durumu konusunda da tahminler yapabilir. Bu gözlemleri ve sonuçlarını birleştirecek, işleyecek milli ve milletlerarası kuruluşlar (Türkiye’de Tarım Bakanlığı Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü) vardır. Bu kuruluşlar karşılıklı yardımlarıyla hava ve deniz trafiğinin düzenlenmesinde birinci derecede yardımcı olurlar.