Gusül gerektiren haller nelerdir, Gusül Abdesti ile namaz kılınır mı, Gusül Abdesti hakkında bilgi.
Hiç kuru bir yer kalmamak üzere, tepeden tırnağa vücudun her tarafını yıkamaya gusül (boy abdesti) denir.
İslam dininde bir kimsenin belirli ibadetleri yapabilmesi için gözle görülen pisliklerden (necaset) temizlenmesi gerektiği gibi, “hades” tabir edilen gözle görülmez pisliklerden de manen temizlenmesi gerekir. Bu ikinci nevi temizlik de abdest ve gusül ile olur. Cünüp olan kimsenin, âdet (hayız)
veya lohusalığı (nifas) sona eren kadının gusletmesi farz, cuma ve bayram namazları için ve belirli yer ve zamanlarda gusiîF abdesti alınması sünnettir. Guslün üç şartı vardır; ağıza su vermek, burnun içine su vermek, bütün bedeni baştan aşağı su ile yıkamak.
Kur’ân’da “Eğer cünüp iseniz tam
temizlenin” (Maide, 6) buyrularak gusle işaret edilmiş, sarhoşken namaza yaklaşılması yasaklanırken cünüp olan kimsenin de -yoldan gelip geçme durumu hariç- namaza ve namaz kılınan mescitlere yaklaşmaması istenmiştir. (Nisa,43)
Guslün maddî ve manevi bir çok faydası vardır. Müslümanlar her ne kadar ibadetleri belli faydalar sağlamak için değil, Allah’a kulluk borcu olarak ve Allah’ın rızasını kazanmak için ifa ederlerse de, bu arada ibadetlerin maddi ve manevi faydalarından da istifade ederler. Gusül, kişinin zihnen, bedenen ve ruhen toparlanmasını ve temizlenmesini sağlar. Gusül abdesti alan Müslüman, kendini daha zinde ve hazırlıklı hisseder. Belli sıkıntı ve tehlikelerin mevcudiyeti halinde gusül yerine teyemhüm abdesti alınması imkânı ise, islam dininin kolaylık ilkesi gereğidir.