Felsefe ne işe yarar, Felsefe bilimi neyi inceler, Felsefe hakkında bilgi.
Gerçeğin düşünce yoluyla araştırılması.
Felsefe kelimesinin temeli Yunancadır. (Filozof) Sevgi anlamına gelen “filia” ile bilgi anlamına gelen sofia kelimelerinden türemiştir.
Felsefenin çeşitli tanımları yapılmıştır. Bu tanımlardan bazıları şunlardır:
Sokrates’e göre: “Neleri bilmediğimi bilmek” anlamındadır.
Aristoteles’e göre: “Varlığın ilk prensiplerini, ilk nedenlerini araştıran bir bilimdir.”
Epükürosçulara göre: “Akla uygun olup en büyük mutluluğu aramak”tır.
Felsefenin genel bir tanımını şöyle yapabiliriz: Felsefe, evreni bütün olarak kavramaya ve açıklamaya çalışan sistemli bir bilgidir.
FELSEFENİN KONUSU:
Felsefe, evreni bütün yönleriyle açıklayan bir bilimdir, Bu tanıma göre, evrenin yapısı, oluşumu, insan davranışları, insan bilgisi, varlık, sanat, toplum gibi konular felsefenin konusu içerisine girer. Felsefe genel konulara eğildiğine göre, insan hayatında karşılaşılan tüm konular ve düşünceler felsefenin konusu içerisinde düşünülür.
Felsefenin konusunu şu şekilde özetleyebiliriz:
- Evrenin yapısı ve oluşumu,
- Metafizik
- Ontoloji (varlık bilim)
- Ahlak problemi
- Estetik
- Bilgi teorisi
FELSEFE VE BİLİM:
Bilimin konuları sınırlandığı halde, felsefede böyle bir sınırlandırma yoktur. Felsefe bilimler üzerinde bir düşünce şeklidir. Bu felsefe ile bilim arasında bir bağın yokluğunu ifade etmez. Aksine felsefe ile bilim arasında sıkı bir ilişki vardır.
İlk çağ Grek düşünürleri aynı zamanda dönemlerinin bilim adamlarıdır. Tales, Pisagor, Demokritos birer bilim adamıdır. Felsefenin yanında fizik konularını da ele almışlardır.
Platon Akademisi’nin kapısına “Geometri bilmeyen içeri girmesin” levhasını asmıştır.
Descartes, “Felsefenin İlkeleri” adlı eserinde felsefeyi kökleri metafizik, gövdesi fizik, dalları mekanik, tıp ve ahlâk olan bir ağaca benzetmiştir.
Rönesanstan (yeniden doğuş) sonra bilimler kendi alanlarını seçerek felsefeden ayrılmışlardır.
FELSEFİ BİLGİ:
Felsefî bilgi pozitif tabiat bilimlerinden farklı olarak sübjektif (kişisel)bir bilgidir. Onun sübjektif oluşu kişilerin tabiata bakış açılarındaki farklılıktan kaynaklanmaktadır. Bilimlerde olduğu gibi insan düşüncesini sınırlandıran kuralların olmayışındandır.
Pozitif bilimler objektif (tarafsız) bilgilerdir. Uyulması gerekli ilkeler vardır. Her bilim adamı determinizm, mekanik prensipleri, kanunlar gibi belirleyici kurallara uymak zorundadır.
FELSEFİ SİSTEM:
Felsefede düşünce, bir sistemi oluşturur. Filozof kendi düşüncesine göre ele aldığı konuları bir bütünlük içerisinde inceler. Felsefî sistem bir filozofun düşüncesinin genellemesi olabileceği gibi, çağlara göre felsefeyi sistem olarak gösterebiliriz. İlkçağ felsefesi (Grek), ortaçağ felsefesi (Iskolastik), aydınlanma felsefesi gibi.