Fasık Fısk açıklaması nedir, Fasık Fısk hakkında bilgi.
(Fe-se-ka)nın Arapçadaki sözlü anlamı, olgun hurmanın kabuğundan çıkmasıdır. Yani bu kelime kökünde dışarı çıkma anlamı vardır. Kuran’da bu kelime Allah’ın emir ve yasaklarının dışına çıkma anlamını kazanmıştır. Adem’e (A S) secde etmeyen şeytan için Kur’ân’da “Feseka an emri rabbihi: Rabbinin emrinden dışarı çıktı” (Kehf:50) denmektedir.
Fısk Kur’an’da iki anlamda kullanılmıştır.
1-Küfür veya nifak anlamına, ki dinden çıkmak demektir. Mesela “Allah onunla (Kur’ân’daki meselelerle) sadece fasıkları saptırır. Onlar ki söz verip bağlandıktan sonra Allah’a verdikleri sözü bozarlar…” (Bakara: 26-27) “Ayetlerimizi yalanlayanlara fısklarından dolayı azap dokunur” (Enâm:49) “Biz sana açık ayetler indirdik. Onları ancak fasıklar inkâr eder.” (Bakara:99). “Eğer kitap ehli inanmış olsaydı, elbette kendileri için iyi olurdu. Onlardan inananlar da var ama çok fasıktır” (Al i Imrân: 110). “Onlar Al-
İah’ı ve Rasulunu inkâr ettiler ve fâsık olarak öldüler” (Tevbe:84). “Münafıklar (var ya) işte onlar fâsıktırlar” (Tevbe: 67). “Allah fasıklar topluluğunu hidayete ulaştırmaz” (Maide:108, Tevbe:24). “Bundan sonra kim küfrederse onlar fâsıktırlar” (Nûr:55). “Müminle fâsık bir olur mu, olmaz tabiî” (Secde:18). “Böylece rabbinin, fâsıklar için söylediği ‘onlar inanmazlar’ sözü gerçekleşmiş oldu” (Yunus: 33).
2-Mümin olmasına rağmen büyük günah işleyen veya küçük günahlarda ısrar edenler. Fâsıkın bu anlamı için şu ayetler örnek verilebilir: “Namuslu kadınlara zina iftirası attıktan sonra (bu suçlamalarını ispat için) dört şahit getirmeyenlere seksen değnek vurun ve artık onların şahitliğini ebedî olarak kabul etmeyin, onlar fâsıktırlar” (Nûr:4). “Üzerine Allatt ın ismi anılmadan (kesilen hayvanlan) yemeyin. Çünkü o fısktır” (Enâm:121). Fışkın bu ikinci anlamı için ayrıca bkz: Bakara:^, Araf: 163, Hucurât:11, Maide:3, Enâm:145.
ikinci anlamıyla fasık, işlediği amelle İslam dairesinin dışına çıkmamış olan günahkar mümindir. Burada birinci manada dinden çıkma değil, Allah’ın bazı emir ve yasaklarının dışına çıkma anlamı vardır. Fasık, yani günahkar müminler şayet Allah affetmezse- ebedi olarak cehennemde kalmayacaklar, günahlarının azabını çektikten sonra cennete gideceklerdir.
Kur’ân’da 50’den fazla ayette fısk terimi geçer. Bunların çoğunda fısk kelimesi dinden çıkma, küfür veya münafıklık anlamına kullanılmıştır.