Ashabı Hicr ne anlama gelir, Hicr Halkı nerede yaşamıştır, Ashabı Hicr hakkında bilgi.
Ashab-ı Hicr, Hicr halkı demektir. Hicr, Şam ile Hicaz arasındaki bölgenin adıdır. Bu bölgede Semûd kavmi yaşamıştır. Kur’an’da adı çok sık geçen kavimlerden biridir.
Semud kavmi, Kur’an’ın beyanına göre kayaları oyar, tepelere saraylar yapardı. Taş oymacılığı bu kavmin en güçlü yönü olmuştur. Zamanına göre taş oymacılığı onlar için çok ileri bir sanat dalı olmuştur. Oymacılık, Semud kavminin adeta bir sembolüdür. Kur’an’ın bu meseleye özel bir itina gösterdiğini görmekteyiz. Kendilerine peygamber olarak gönderilen Hz. Salih’in onlara şöyle dediğini görüyoruz: “Bir de ince sanatla dağlardan hayrete değer evler yontuyordunuz” (eş-Şuara, 26/149) Bu ayet, Semud kavminin bu sahadaki sanatım açıkça ifade etmektedir. Bu ifade Kur’an’da bir başka kavim için kullanılmamıştır.
Hicr’de yaşayan Semud halkı, puta tapar, kendi soyundan olmayanlara hor bakardı. Bunları ıslah için Allah, Hz. Salih’i göndermiştir. Ancak bunlar, Hz. Salih’i yalanlamış, mucize olarak gönderilen deveyi de öldürmüşlerdir. Bunun üzerine sabaha karşı bir çığlık onları yakalayıvermiş ve hayvan ağılına konan kuru çalı-çırpı ve otlar gibi olmuşlardır. (el-Kamer, 54/31) Bu ceza ile onlar tarih sahnesinden silinivermişlerdir.